Lezen en kijken

Boeken en sites kunnen u inspireren bij het schrijven. De lijst hieronder zal in de loop van de maanden verder groeien. Ook uw tips zijn van harte welkom.

www.geheugenvannederland.nl

Het Geheugen van Nederland is de digitale schatkamer van het Nederlands verleden. Doel is het beschikbaar stellen van collecties van archieven, musea en bibliotheken. Al het digitale materiaal is te bekijken en te beluisteren via de site. Als bezoeker kunt u door tientallen historische collecties bladeren of gericht zoeken naar (beeld)materiaal over een bepaald onderwerp. De coördinatie van Het Geheugen van Nederland is in handen van de Koninklijke Bibliotheek. Al het materiaal mag vrij worden gebruikt voor privé-toepassingen en eigen onderzoek. U moet wel de bron vermelden.

www.beeldengeluid.nl

Op de site van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid staat veel online beeldmateriaal. Je kunt er uren ronddolen en herinneringen ophalen.

Een favoriet onderdeel is het archief met polygoonfilmpjes en bioscoopjournaals.Dat archief is op thema geordend, van Huishoudbeurs tot Elfstedentocht, van Beatles tot immigratie. In de webshop kunt u van alles bestellen, o.a. de legendarische hoorspelen over Paul Vlaanderen.

www.hellahaassemuseum.nl

Vlak na haar negentigste verjaardag heeft Hella Haasse haar eigen virtuele museum geopend. Het Hella Haasse Museum is het eerste digitale schrijversmuseum ter wereld. U kunt hier een reis maken door een landschap van foto's en boeken, persoonlijke documenten en audiovisuele fragmenten uit het leven en werk van Hella S. Haasse.

www.bhic.nl

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een site vol foto’s en verhalen. Het BHIC maakt een digitaal geschiedenisboekje per Brabantse gemeente. Van een aantal gemeenten is het resultaat al te zien.U kunt ook zelf materiaal aanleveren. Het BHIC houdt zich bezig met vragen over vroeger: het bewaren, toegankelijk maken en beschikbaar stellen van historische informatie van Noord-Brabant. Ook de foto’s in het boek Het belangrijkste verhaal zijn afkomstig uit de collectie van het BHIC.

Andere tijden op dvd

122 afleveringen van de serie Andere tijden zijn op dvd gezet. De afleveringen zijn ondergebracht in 10 delen. Ieder deel kost € 9,95, de complete serie € 69,95. Titels van delen zijn o.a. de tweede wereldoorlog, het dagelijks leven in Nederland, sport van vroeger en onze kolonieën. Een deel omvat 3 dvd's.

Meer informatie en bestellen kan via: www.volkskrant.nl/webwinkel

In mijn koffer op zolder

Dit is een boek vol verhalen van ouderen over vroeger. Zevenentwintig ouderen schreven over gebeurtenissen en ervaringen uit hun eigen leven. Verhalen over lentes en liefdes van toen, de eerste auto, een baljurk en het badhuis. Verhalen over huizen en geuren van vroeger. Verhalen over zakgeld, zondagmorgens en zomeruitstapjes. Verhalen over oorlog en bevrijding, vaders en moeders, feesten en verdriet. Verhalen die eigen herinneringen op zullen roepen.

In aanvullende interviews vertellen de ouderen wat het schrijven van die levensverhalen voor hen betekend heeft.

In mijn koffer op zolder. Door: José Franssen, Bohn Stafleu Van Loghum, 2008.

Mijn leven in kaart

Mijn leven in kaart is vooral bedoeld om samen met een oudere een levensboek te maken. Door het praten over de vragen op 50 themakaarten ontstaat een persoonlijk verhaal. De thema’s van de kaarten zijn bijv. relaties, wonen en bezit, opleiding, opvoeding, werk en hobby. Door deze kaarten samen door te nemen, komen herinneringen aan vroeger als vanzelf weer boven. In het pakket zit ook een handleiding. Daarin staan tips over de inhoud en het vormgeven van een levensboek en voor het voeren van gesprekken.

Mijn leven in kaart, T. Tromp en W. Huizing, Bohn Stafleu van Loghum, 2007

Het zwijgen van Maria Zachea

Twaalf volwassen kinderen uit een groot katholiek gezin blikken terug op hun jeugd in de jaren vijftig en zestig en op de rol van hun moeder die ze dagelijks verzorgen na een hersenbloeding.
Het zwijgen van Maria Zachea; een ware familiegeschiedenis. Door: Judith Koelemeijer. Plataan, 2001.

Leven in grootmoeders tijd

In dit boek zijn vervlogen tijden vastgelegd in meer dan 100 grote zwart-witfoto’s met een toelichtende tekst. Thema’s die aan bod komen zijn o.a. gezin, huishouden, kinderen, school, middenstand, beroepen, transport en het sociale leven. Dit boek neemt de kijker mee naar de speciale sfeer van het platteland, de kerk die op zondag volstroomde, de dorpspomp waar het water werd gehaald, de kleine kruideniers, de tijd van aanpakken en, na de oorlog, weer opbouwen.
Leven in grootmoeders tijd. Door: Ingeborg Wind. Terra Lannoo, 2007.
In dezelfde serie verschenen ook de fotoboeken Het vergeten landleven en Werken met zorg.

De heimweefabriek

In dit boek neemt Douwe Draaisma het op voor het oude geheugen. Hij vertelt over de ongrijpbaarheid van de herinnering, de markt van het grote vergeten en over de heimwee naar de wereld die alleen nog in de herinnering bestaat. Maar ook over het reminiscentie-effect, dat maakt dat herinneringen aan de jeugd vaak met nieuwe kracht terugkeren. De Heimweefabriek maakt duidelijk dat de tijd niet alleen iets doet met het geheugen, het geheugen doet ook iets met de tijd.
De heimweefabriek, Geheugen, tijd en ouderdom. Door: Douwe Draaisma. Historische uitgeverij, 2008.
Een ander interessant boek van deze schrijver heet: Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt.

Links naar ouderenpagina's en schrijfpagina's

50plusplein

SeniorPlaza

http://www.50plusplein.nl

http://www.seniorplaza.nl