Nieuws

december 2011
1-daagse training over opzetten en geven cursussen levensverhalen schrijven

Schrijfdocent Monica Boschman verzorgt op vrijdag 16 maart 2011 opnieuw de 1-daagse training ‘Het belangrijkste verhaal’. Deze dag is bestemd voor mensen die cursussen ‘levensverhalen schrijven’ willen geven. De training ‘Het belangrijkste verhaal’ biedt (nieuwe) begeleiders van groepen en cursussen volop tips, oefeningen en inspiratie. Klik hier voor folder en inschrijfformulier.

mei 2011
Interview Jo Ghijsen in Nestor

‘Schrijvend zocht ik woorden voor mijn gevoel. Als ik over dingen schrijf, verwerk ik ze. Dan geef ik taal aan dingen die eerst geen taal hadden.’ In Nestor, het blad voor KBO-leden, staat in juni 2011 een mooi interview met Jo Ghijsen (90 jaar), auteur van het boek Er dwars doorheen. Ze schreef samen met Monica Boschman dit boek met gedachten en gedichten over rouw, alleen staan, oud worden en leren van het leven. Het artikel kunt u hier lezen: Artikel Nestor. Meer informatie over het boek staat hier: Er dwars doorheen

februari 2011
1-daagse training over opzetten en geven cursussen levensverhalen schrijven

Schrijfdocent Monica Boschman verzorgt op vrijdag 8 april 2011 de 1-daagse training ‘Het belangrijkste verhaal’. Deze dag is bestemd voor mensen die cursussen ‘levensverhalen schrijven’ willen geven. De training ‘Het belangrijkste verhaal’ biedt (nieuwe) begeleiders van groepen en cursussen volop tips, oefeningen en inspiratie.

februari 2011
Op naar de boekenweek: workshop geschreven portretten

De Boekenweek stimuleert mensen om te lezen. Maar het thema ‘Geschreven portretten’ nodigt ook uit om zelf te schrijven. In het hele land zijn activiteiten. Monica Boschman begeleidt de workshop 'Geschreven portretten’ in de bibliotheek in Grave. Die is op vrijdag 18 maart a.s. van 10.00 - 11.30 uur. Een leuke manier om al schrijvend stil te staan bij de Boekenweek 2011. Deze ochtend maken we een (zelf)portret in woorden. Dat gebeurt stapsgewijs, in een aantal korte schrijfoefeningen. We spelen met woorden, maar zoeken ook naar zin. Zo laten we op papier verschillende kanten van onszelf zien. Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden bij de balie van de bibliotheek in Grave. U kunt ook bellen (0486-474540) of mailen (bibliotheekgrave@biblioplus.nl).

februari 2011
Tweede jaargang van Schrijftijd


Op dinsdag 15 februari 2011 start in het Land van Cuijk de tweede jaargang van Schrijftijd in het Land van Cuijk. In het Kerkje in Velp (gemeente Grave) organiseert schrijfdocent Monica Boschman weer negen losse bijeenkomsten voor mensen die graag schrijven. Tijdens de maandelijkse schrijfbijeenkomsten krijgen de deelnemers inspirerende oefeningen rondom een thema.
De bijeenkomsten duren van 10.00 -– 12.00 uur. Deelname kost € 10,00 per schrijfochtend. Wie de hele reeks wil volgen, betaalt € 75,00.
Meer informatie: www.mbcommunicatie/schrijftijd.html.

november 2010
Boek Er dwars doorheen

In november 2010 is Er dwars doorheen gepresenteerd. Het boek bevat gedachten en gedichten over rouw, alleen staan, oud worden en leren van het leven. De teksten komen uit de dagboeken van Jo Ghijsen (1921), Monica Boschman schreef er gedichten bij. Het is een boek om bij stil te staan. Met woorden die je meevoeren, er dwars doorheen. De foto is gemaakt tijdens de uitzending van Spijkers met Koppen in december 2010. Meer informatie over Er dwars doorheen.

februari 2010
Nieuwe activiteit: schrijftijd


Op dinsdag 2 maart a.s. start in het Land van Cuijk de activiteit Schrijftijd. In het Kerkje in Velp (gemeente Grave) organiseert schrijfdocent Monica Boschman dit jaar negen losse bijeenkomsten voor mensen die graag schrijven. Tijdens de maandelijkse schrijfbijeenkomsten krijgen de deelnemers inspirerende oefeningen rondom een thema.

september 2009
Week van het schrijven


Van 5 tot 13 september 2009 vindt voor de derde keer de Week van het schrijven plaats in Nederland en Vlaanderen. Het thema is Rijk van verbeelding. Deze speciale week luidt het nieuwe schrijfseizoen in en laat zien welke activiteiten er allemaal zijn op het gebied van creatief schrijven. Een overzicht van de activiteiten staat op www.schrijvenonline.org.Van die site komt ook een treffend citaat van Sylvia Plath: ‘Je kunt over alles in het leven schrijven, als je de moed hebt om het te doen en de verbeeldingskracht om te durven improviseren. De ergste vijand van creativiteit is gebrek aan zelfvertrouwen.’
In het verlengde hiervan: Je kunt altijd schrijven, als je de moed hebt om het te doen. Niet alleen in de Week van het schrijven maar elke dag dat je dat wilt.

juni 2009
Opstelschrift van een oud Gravenaar

Een van de cursisten in Cuijk heeft een aantal verhalen over zijn jeugd gebundeld in 'Opstelschrift van een oud Gravenaar'. De auteur gebruikt het pseudoniem Jopie Mats en vertelt o.a. over de fraters, de armoede en het helpen bij de kermis. De verhalen zijn persoonlijk en soms schrijnend, maar ook heel herkenbaar en amusant. Het opstelschrift is te koop bij boekhandel Verhaak in Grave en kost 4,95 euro.


maart/april 2009
Schrijfatelier bij KBO


De Unie KBO stimuleert het opzetten van schrijfateliers. In deze ateliers komen mensen samen om creatief te schrijven en/of te schrijven over hun leven. Monica Boschman verzorgt in opdracht van de Unie KBO cursussen voor mensen die in hun eigen afdeling of plaats een schrijfatelier willen opzetten. Meer informatie is beschikbaar bij de Unie KBO.

januari 2009
Wat al gedicht is kan weer open


Auteur Monica Boschman heeft een set uitgegeven met 34 fraaie kaarten met gedichten van haar hand. De kaarten zijn 10 x 15 cm. Naast elk gedicht staat een illustratie. Klik hier voor meer informatie en enkele voorbeelden.

november 2008
Jaar van de Tradities


Dinther, oranjefeesten, stepwedstrijd voor de kinderen, foto BHIC

Koningin Beatrix heeft op 1 november jl. het startschot gegeven voor het Jaar van de Tradities. Dat loopt van 1 november 2008 tot 1 maart 2010. Het Jaar van de Tradities is georganiseerd om te laten zien hoe belangrijk tradities en rituelen zijn. Bij de opening is een top 100 van tradities bekend gemaakt. Dat overzicht is het resultaat van een onderzoek van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. In de top 3 staan: pakjesavond (nr 1), het optuigen van de kerstboom (nr 2) en de combinatie Koninginnedag en vrijmarkt (nr 3).
In het Jaar van de Tradities gaan mensen op zoek naar de tradities in hun omgeving. De resultaten van hun zoektocht worden op allerlei manieren getoond. Bijvoorbeeld als tentoonstelling of kunstproject en in musea en op scholen. Zo worden mensen zich bewust van de rijkdom aan tradities in ons land. Kijk voor meer informatie op www.jaarvandetradities.nl.

Bij het Jaar van de Tradities horen ook verhalen. Hebt u zelf mooie verhalen over tradities? Dan kunnen die een plaatsje krijgen op www.hetbelangrijksteverhaal.nl; zo kan ook deze site een bijdrage leveren aan het Jaar van de Tradities.

september 2008
Mooie recensie in Schrijven Magazine


Schrijven magazine is het lijfblad van iedereen die schrijft. Het belangrijkste verhaal kreeg van het blad een mooie recensie. De tekst is hier integraal te lezen. Handig voor mensen die overwegen het boek te kopen.

"En nu is er dan Het belangrijkste verhaal van dichter, schrijver en communicatie-adviseur Monica Boschman. Een klein, sympathiek ogend boekje van 64 pagina’s voor de al even sympathieke prijs van € 8,75. Inhoudelijk biedt het een methode om met herinneringen en eigen verhalen aan de gang te gaan. Van de eerste stappen (waarom zou ik schrijven, en voor wie?) via de research, de thema’s en de stijl naar het afwerken: het (laten) maken van het boekje en het publiceren.

Aan veel onderdelen is te zien dat er goed is nagedacht over de doelgroep (ouderen) en het onderwerp (levensverhalen). Zo wordt een fraai overzicht gegeven van de verschillende vormen .... lees verder

augustus 2008
Start cursusseizoen


Cursus Schrijven over vroeger in Cuijk

Op tal van plaatsen in het land beginnen weer leuke schrijfcursussen. Bijvoorbeeld Schrijven over vroeger, Het schrijven van uw levensverhaal, Autobiografisch schrijven en Creatief schrijven. Schrijven is een individuele bezigheid bij uitstek. Toch kan een cursus veel meerwaarde hebben. Vooral voor mensen die op zoek zijn naar praktische tips, reacties op hun teksten, inspiratie uit verhalen van anderen en misschien ook een beetje een stok achter de deur.

Bij het BHIC in Grave starten in september twee groepen onder leiding van Monica Boschman. Ook voor de Stichting Welzijn Ouderen Cuijk verzorgt zij later dit jaar een cursus. Belangstellenden kunnen zich melden via www.swocuijk.nl. Woont u niet in deze regio, dan kunt u bijvoorbeeld bij een Volksuniversiteit of Stichting Welzijn Ouderen informeren naar cursussen bij u in de buurt. Vaak liggen folders van deze organisaties in de bibliotheek.


21 juni 2008
Open dag BHIC in Grave


Foto uit het archief van het BHIC: Grave, Botermarkt met pomp, 1930

Het was druk tijdens de open dag van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) , vestiging Grave. Bezoekers konden kennismaken met het nieuwe gebouw en de diensten en producten van het BHIC. Zo liet directeur Rene Bastiaanse het publiek kennismaken met de digitale geschiedenisboekjes van Brabantse gemeenten. Deze informatie is te vinden op www.bhic.nl. U kunt er zelf foto's en verhalen voor aanleveren.

Andere onderdelen van de open dag waren o.a. optredens van rasvertellers over o.a. het rijke Roomse leven, een rondleiding door het archief en een kennismaking met stamboomonderzoek. Monica Boschman was aanwezig om informatie te geven over de cursus Schrijven over vroeger. Deze cursus van het BHIC start in september 2008. De cursisten maken gebruik van het boek Het belangrijkste verhaal.

4 en 5 mei 2008
Herinneringen om nooit te vergeten


Verhalen over de oorlog voor groep 8 van De Waai

Piet van Oostrum, Martien de Langen en Trieneke van Well bezochten groep 8 van basisschool De Waai in hun woonplaats Cuijk. Ze lazen verhalen voor over de mobilisatie, de hongerwinter en de kampen in Indonesië. De kinderen hadden veel vragen. Heeft u echt bloembollen gegeten? Is er familie van u dood gegaan? Bent u Joods? De oorlog kwam even heel dichtbij, ook al blijft het natuurlijk moeilijk te bevatten. Een van de kinderen zei: "Door uw verhalen voel ik nu een klein beetje hoe u zich toen gevoeld heeft." De ouderen en de kinderen waren het volkomen met elkaar eens: Dit mag nooit meer gebeuren.

8 april 2008
Foto's over WO2 op internet


Pagina uit het dagboek van Anne Frank

Vijftien Nederlandse oorlogsmusea en herinneringscentra stellen gezamenlijk hun fotoarchieven beschikbaar. Hiervoor is vanaf 24 april 2008 een nieuwe website online: www.beeldbankwo2.nl.
Op de site staan ongeveer 175.000 foto's. Het publiek mag aanvullingen sturen op de teksten bij de foto's en ook eigen foto's beschikbaar stellen. Vooral foto's over het dagelijks leven tijdens de oorlog zijn welkom.


20 maart 2008
Middag over Het belangrijkste verhaal


Foto: Willem Cranen

Op 20 maart is het boek Het belangrijkste verhaal gepresenteerd. In de schouwburg in Cuijk kwamen ruim 100 mensen en hun verhalen samen. Een van de hoogtepunten was het interview van Fadime Hodes (20) met haar oma Jo Ghijsen (87). Dit interview ging o.a over het dagelijks leven vroeger, over keuzes vroeger en nu en over de band tussen grootmoeder, moeder en kleindochter. Els Bloemen liet samen met Marietje zien hoe waardevol het optekenen van verhalen is van mensen die zelf niet kunnen schrijven. Daarnaast lazen cursisten verhalen over hun leven voor en waren er presentaties over de waarde van levensverhalen en oude foto's.

13 maart 2008
Artikel over boek en project in Gelderlander


Bij de start van de boekenweek verscheen in De Gelderlander, editie Maasland, een artikel over het project Schrijven en vertellen over je leven van de Stichting Welzijn Ouderen Cuijk. Twee cursisten vertellen hier over hun redenen om te schrijven over hun eigen leven.