Verhalen

Verhalen roepen herinneringen op. Op deze plaats kunt u fragmenten van verhalen van anderen lezen. U kunt ook zelf teksten insturen: info@hetbelangrijksteverhaal.nl.
Aan deze verzameling wordt regelmatig een nieuw verhaal of gedicht toegevoegd.

juni 2011

We schrijven over ons leven om verhalen door te geven of een rode draad te vinden. We kunnen ook schrijven om te herdenken en te verwerken. Zo schrijft Elle Werners veel verhalen over haar overleden zus. Op papier, in de verhalen van Elle, leeft Eugénie voort. Een van die verhalen is Lam Gods.

februari 2011

Na een pauze pakken we de draad van de verhalen weer op. Zie het maar als een vakantieperiode om even bij te tanken. Dat brengt ons meteen bij de vakanties van vroeger, waarover Lea Jans uit Schaijk een mooi verhaal schreef.

Augustus, grote vakantie, hoera, door Lea Jans (Schaijk)

januari 2010

Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Op 28 januari 2010 stond de poëzie al voor de elfde keer centraal. Deze maand plaatsen we een gedicht van Riek Jansssen-van den Oever, voorgedragen tijdens een van de cursussen 'Schrijven over vroeger' in Grave, bij de opdracht 'schrijven is ritme'.

Wacht, door Riek Janssen-van den Oever (Westerbeek)

december 2009

In deze kersttijd een 'feel good' verhaal van Anneke Arts. Lees haar ontroerende brief en het antwoord:

Brief dropjes, door Anneke Arts (Boxmeer)

Antwoord brief dropjes, door CWZ (Nijmegen)

september 2009

Elk weekend kun je kiezen uit allerlei evenementen. We zijn zelfs blij als we een weekend niets hebben. Vroeger kende het jaar een aantal hoogtepunten. Een daarvan was de kermis. Anneke Arts schreef een verhaal over haar herinneringen aan de kermis.

De kermis, door Anneke Arts (Boxmeer)

augustus 2009

Ieder jaar samen met je vader een vlieger maken en vliegeren op een veld met stoppels. Jo Ghijsen vertelt erover.

Vliegeren, door Jo Ghijsen (Cuijk)

mei 2009

Aan het eind van de cursus 'Schrijven over vroeger' in Boxmeer schreven cursisten op wat het schrijven in een groep hen heeft opgeleverd. Hieronderen enkele fragmenten.

Wat schrijven oplevert, door cursisten (Boxmeer)

april 2009

Bij veel voorwerpen horen herinneringen. Het is mooi om daarover te schrijven. Leo Wagemans schrijft over een beloofde erfenis die bijna aan zijn neus voorbijging.

Portret 'De weger', door Leo Wagemans (Beers)

maart 2009

Verschillende cursisten uit Cuijk hebben spel- en speelherinneringen uit hun jeugd op papier gezet. Lees hier enkele fragmenten uit deze verhalen.

Spel- en speelherinneringen, door cursisten (Cuijk)

februari 2009

In het verhaal 'Uit de brand' van Jeanette Gelderman lees je hoe een vreselijke gebeurtenis uit haar jeugd tot een warme tijd en mooie herinneringen heeft geleid.

Uit de brand, door Jeanette Gelderman (Vierlingsbeek)

januari 2009

Er komt zwaar weer aan, heel zwaar weer... Wat denk je als kind? Hoe reageer je op de onrust en bezorgdheid van volwassenen? Elly Schouten-van de Mosselaar schreef er een mooi verhaal over.

Het water komt, door Elly Schouten-van de Mosselaar (Grave)

december 2008

Veel mensen hebben bijzondere herinneringen aan de kersttijd. Niet alleen aan missen in de kerk, maar ook aan de rituelen en gebruiken thuis. Annie Gerrits beschrijft hoe ze met haar broertje thuis kerkje speelde en wat daar van kwam.

Kerkje spelen, door Annie Gerrits (St. Agatha)

oktober 2008

Op 18 oktober droeg Monica Boschman bij Pen en Stem in Grave gedichten voor over het thema herinneren. Een aantal gedichten is hieronder te lezen. De aparte gedichtensite van Monica heet www.52gedichten.nl.

Gedichten over herinneren, door Monica Boschman (Gassel)

augustus 2008

Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door verse groenten en fruit kopen in de supermarkt. Vroeger was dat wel anders. De weckketel draaide dan op volle toeren om de zomeroogst te conserveren voor de andere seizoenen. Barbara de Winter schreef een mooi verhaal over de drukte en gezelligheid van de inmaak. Met een bruggetje naar deze tijd.

De inmaak, door Barbara de Winter (Grave)

juli 2008

In de vakantiemaand juli een postieve bijdrage van Cees Fijneman. Zijn gedichtje heet De optimist en gaat onder meer over de wijze waarop je kunt omgaan met de verschillen tussen vroeger en nu.

De optimist, door Cees Fijneman (Cuijk)

mei 2008

Deze meimaand staan de oorlog en de bevrijding centraal. Eugène Stassen schreef over een zigeunerfamilie in Zuid-Limburg. Aanleiding voor het opschrijven was de foto van Settela Steinbach. Dit Nederlandse zigeunermeisje werd in 1944 in Auschwitz vergast. Het beeld van haar is gemaakt door Rudolf Breslauer, een joodse gevangene in Westerbork, die in opdracht van de de Duitsers een film over het kamp maakte. Het beeld is veel gebruikt in documentaires. Aanvankelijk werd gedacht dat het 'meisje met de hoofddoek' joods was, later werd de identiteit en de naam van het meisje bekend: Settela Steinbach.

Familie Steinbach, door Eugène Stassen (Tilburg)

Bevrijdingstijd en de tijd na de oorlog, door Jo Ghijsen (Cuijk)

april 2008

December te Brugge, door Anna Costenoble (Cuijk)

Jozefke, door Leo Wagemans (Beers)

Een andere wereld, door Truus Pouëls (Cuijk)